VIA-cerame

keramische
blindengeleidetegels

 
Carrelage 1
 
 
Omschrijving...

Slipvaste volkeramische blindengeleidetegels tegels met een hoge weerstand tegen vorst, zuren, slijtage en afschuring.
Een uitgekozen waaier kleurnuances biedt de mogelijkheid een duidelijk, doch natuurlijk en esthetisch visueel contrast te creëren met de omliggende betegeling.

Voordelen...

De VIA-CERAME blindengeleidetegels blijken, bij nieuwbouw of verbouwingen met vloeren in tegelwerk, .de ideale oplossing te zijn  voor podotactiele bewegwijzering en attentiemarkering binnen openbare gebouwen.
De structuren zijn perfekt afgewerkt en speciaal bedacht om een onmiddellijke tactiele herkenning te combineren met een soepele en comfortabele beloopbaarheid van de structuren, zowel met de voet als met de blindenstok.

De zijdelingse uiteinden van de geleidetegels zijn afgeschuind tot het niveau van de omliggende betegeling. In het midden is de tussenafstand tussen de ribben wat groter, waardoor de tactiele waarneming met de voet verhoogt. Aan de buitenkant is de tussenafstand kleiner, wat het ribbeleffect van de schrapende oriëntatiestok vergroot, en dus de tactiele en auditieve informatie.

Omschrijving & voordelen | Gebruik | Kenmerken

Toepassing...

De evidente oplossing bij nieuwbouw of verbouwingswerken in gebouwen opengesteld voor het publiek (openbare gebouwen, scholen, horeca,…)

Noppentegels worden meestal voor trappen (boven en beneden – nooit op tussenbordessen!) en andere gevaarlijke plaatsen geplaatst.

In afwezigheid, in de onmiddellijke loopomgeving, van natuurlijke gidslijnen (muren, borduren,..) of indien deze laatste teveel hindernissen vertonen (deurholtes, planten, kasten,...) voor een veilige en comfortabele verplaatsing, worden geleidetegels voorzien.

De voorzieningen voor richtingsveranderingen zijn enkel met de taststok waarneembaar, doch de slechtziende zonder taststok zal  dankzij een doordachte keuze in kleurcontrasten van de tactiele tegels, al voldoende aanwijzingen hebben om zich met zijn restvisus te kunnen orienteren.

Omschrijving & voordelen | Gebruik | Kenmerken

Eigenschappen...

Dikte van de basis : 8.2 mm (in te bedden)

Hoogte van de structuren (boven het niveau van de begane grond):

  • Waarschuwingsnoppen : 5 mm (afgerond profiel)
  • Geleideribbels: 2 mm (trapezoïdaal profiel)
  • Richtingveranderingen  : 1 mm (cylindrisch)

Afmeting tegels :

  • Modulaire noppentegels : 20x20 cm of 30x30 cm
  • Modulaire ribbeltegels : 30x30 cm
  • Modulaire profielen voor richtingverandering : 20x20 cm

Plaatsingsvoorschriften :

Het tactiele en visuele signaal moet optimaal zijn. De tegels moeten dusdanig gekozen en geplaatst worden dat de symmetrie van het signaal gelijk loopt over de verschillende modulaire tegels heen.  Ook is het van belang dat de tegels in een aangepaste tegellijm, zonder voegen, worden ingewerkt.

technische fiche VIA-CERAME in pdf-formaat (pdf)

Omschrijving & voordelen | Gebruik | Kenmerken


VIAKAN: oplossingen voor meer toegankelijkheid van de openbare ruimte voor personen met een handicap. Français

Viakan